Julburgare med bacon

Julburgare med bacon

Julburgare med skivor av bacon med en coleslaw av rödkål och morot. Toppad med en kompott av färska lingon och stekt lök.

Antal: 4 burgare
Tid: 1 timme och 40 minuter

Ingredienser:

  • 1 kg bacon (se receptet på julvarianten här).
  • 4 stora hamburgerbröd

Coleslaw

  • ¼ rödkål
  • 2 morötter
  • 3 msk gräddfil 9%
  • 3 msk god majonnäs
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk nymalen peppar

Lingonkompott

  • 75 g lingon
  • 1 äpple
  • 1 tsk kanel
  • Lite vatten
  • 1 tsk socker

Lökringar – stekt lök

  • 0,5 l frityrolja, eller rapsolja
  • 1 lök
  • 1 dl mjöl
  • 1 msk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 1 dl mjölk eller öl

Framgångsrecept:

  1. Börja med att sätta ugnen på 200 grader varmluft.
  2. Skär fina tärningar i baconet, se till att komma in väl i fettet.
  3. Sätt in det i ugnen. Grädda i 1 timme och 15 minuter eller tills den är knaprig. Låt vila i 15 minuter när den är klar.
  4. Förbered tillbehören under tiden.

Coleslaw

  1. Skär rödkål i fina strimlor och riv morötterna. Blanda i en skål.
  2. Blanda gräddfil, majonnäs, senap, salt och peppar i en egen skål.
  3. Blanda nu kålen och morötterna med dressingen och låt stå i kylskåp tills du ska ha den till burgarna.

Lingonkompott

  1. Lägg lingon och en skvätt vatten i en liten kastrull (så att det precis täcker botten av kastrullen). Tärna äpplet och ha i även det. Låt småkoka till lingonens skinn spricker.
  2. Tillsätt kanel och smaka eventuellt av med lite socker. Men kom ihåg att det är tänkt att kompotten ska vara sur.

Lökringar – stekt lök

Julburgare med bacon Lökringar

  1. Skär löken i tunna skivor – använd mandolin om du har.
  2. Blanda degen (mjöl, bakpulver, salt och mjölk/öl) i en skål.
  3. Värm upp oljan i en liten kastrull. Oljan ska vara mellan 170 och 180 grader. Har du ingen termometer kan du använda änden av en träslev. Oljan är tillräckligt varm när små bubblor kokar runt sleven när du sätter ner den.
  4. När oljan är varm lägger du lökringarna i degen och därefter i den varma oljan. När de blivit fint bruna och spröda tar du upp dem och lägger på ett smörpapper. Strö över lite salt.
  5. När du är klar med alla moment och steken fått vila, värmer du bröden, skär skivor av bacon och burgaren är klar för servering. Avnjut julburgaren med ett gott glas julöl.

Tips

Du kan även köpa färdigt bacon om du inte har tid, eller inte orkar vänta tills du har gjort ditt eget julbacon. Då sätter du in nejlikorna innan baconet ska in i ugnen. Det är bara fantasin som sätter gränserna för vilka tillbehör du kan ha till din julburgare. Vi har kört på klassiska smaker men adderat en touch av jul.

Julburgare med bacon

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *