Kallrök bacon med Smokepins®

Koldrøgning af bacon med Smokepins™

Fakta

Förberedelser: 10 min.

Tid i salt/socker: ca. 20 timmar.

Röktid: 10–12 timmar.

Mognadstid efter rökning: 10–14 dagar.

Du behöver:

1 kg sidfläsk.

100 g salt och 30 g socker per kg. Använd gärna farinsocker. Om du använder nitritsalt får slutprodukten en fin färg. Använder du vanligt salt blir slutprodukten mer gråaktig.

Ca. 7–8 Smokepins

Så gör du:

Täck sidfläsket med salt/socker och låt det stå i kylskåpet i cirka 20 timmar.

Ta ut köttet och skölj av överflödigt salt och socker. Torka ordentligt med en pappershandduk, ren kökshandduk eller liknande. Obs. använd inte tidningspapper, trycksvärtan färgar av sig. Lägg köttet för att torka i kylen i cirka två dagar.

VIKTIGT: Köttet måste ha en fingertorr yta innan det är klart att rökas.

Lägg sidfläsket i rökbehållaren och sätt i gång att röka. Använd en Smokepin åt gången. Byt Smokepin när det inte är någon rök kvar i behållaren.

Kom ihåg: det måste vara väldigt lite drag när du röker, så att röken komprimeras och dina Smokepins brinner längre.

Efter rökning med cirka 7–8 Smokepins ska produkten mogna. Hitta en sval plats med ventilation och häng upp sidfläsket. Flugor och andra insekter får inte komma åt köttet. (Tips: själv sätter jag myggnät runt köttet).

Låt fläsket hänga i 10–14 dagar.

Skär tunna skivor och stek dem som vanligt. Tänk på att ju mer socker du hade i saltblandningen, desto svagare värme ska du steka baconet i, annars kan det brännas.

För att kontrollera kvaliteten på din produkt, föreslår vi att du köper vanligt köpe-bacon och gör en jämförelse. Använd gärna två stekpannor. Först jämför du hur mycket kött som är kvar efter stekning, sedan smakar du på de olika sorterna. Vad tycker du? Första gången vi gjorde detta fick vi en ganska tydlig känsla. Men i stället för att beskriva den vill vi att du ska uppleva den.

Koldrøgning af bacon med Smokepins™

Värt att veta

Ju längre det kallrökta baconet hänger för att mogna, desto mer intensiv blir smaken. Du kan räkna med att 5 kg sidfläsk blir till cirka 4 kg bacon. Om du tar fram miniräknaren ser du snabbt att kallrökning med Smokepins ger dig kvalitetsbacon till ett riktigt bra pris.

Du kan även frysa ner sidfläsket och plocka upp senare för att göra ditt eget kvalitetsbacon.

En tanke om “Kallrök bacon med Smokepins®

  1. Marco Gustavsson says:

    Provar er produkt i en klotgrill men jag får inte pinnen att glöda längre än 20 minuter vad gör jag för fel för mycket drag eller för lite

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *