Kallrök fisk med Smokepins®

Koldrøget laks med brød

Fakta

Förberedelser: 10 min.

Saltningstid: 4-6 timmar.

Torktid: Minimum 1 dag

Röktid: ca. 5-7 timmar.

Mognadstid efter rökning: 1-2 dagar.

koldroeget-laks-ekstra-salt-300x262

Du behöver:

1 laxfilé

10 g socker och 70 g salt per kg

Ca. 3–4 Smokepins (använd flera Smokepins om du vill ha en mer intensiv röksmak.)

Vi rekommenderar att du röker flera filéer samtidigt, eftersom antal Smokepins är detsamma oavsett antal produkter i rökbehållaren.

Du kan utan problem kallröka kött och fisk samtidigt. Receptet funkar på alla typer av fisk.

Så gör du:

Täck fisken med salt/socker och förvara den på ett svalt ställe i 4–6 timmar (beroende på storlek och hur salt slutresultat du vill ha).

Skölj av överflödigt salt/socker och torka av ytan med en pappershandduk, ren kökshandduk eller liknande. Psst… använd inte tidningspapper, det avger trycksvärta.

Sätt fisken på tork i kylskåpet i minst 1 dag. VIKTIGT: Fisken måste ha en fingertorr yta för att vara redo att rökas. Ju torrare fisk, desto mer rök absorberar den.

Sätt/häng fisken i rökbehållaren och börja röka. Använd en Smokepin i taget. Byt ut din Smokepin när det inte är någon rök kvar i behållaren. Kom ihåg: det måste vara väldigt lite drag där du röker. Detta koncentrerar röken och dina Smokepins brinner längre. Efter att ha använt cirka 3–5 Smokepins, hänger du fisken för mognad. Hitta en sval plats med ventilation (t ex. garage, torr källare eller liknande) där det är okej att det luktar lite rök.

Låt fisken hänga 1–2 dagar. Den är färdig när den har blivit lite stel.

Koldrøget laks med brød

Värt att veta

När du kallröker fisk med Smokepins förlänger du fiskens hållbarhet och du får en smakupplevelse utan dess like! Detta kan göras var som helst. Metoden bygger på att hålla mesta möjliga rök inne i rökugnen så du stör inga grannar när du använder dina Smokepins. På längre fjällturer har jag använt Smokepins för att konservera fisk på plats. På så sätt är de dagar jag fått mycket fisk inte längre ett problem. Smokepins och en påse har gjort jobbet, och tack vare det har jag fått med mig mer fisk hem än vad jag annars haft möjlighet till.

Kom ihåg: lämna inte fisken i en tät, stängd påse under längre tid efter rökning. Det kommer att göra den blöt igen av kondenserad vätska som lägger sig på fiskens yta och skapar en grogrund för bakterier.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *