Kallrökt Fågelbröst – så kallröker du fågelbröst med Smokepins

Kallrökt Fågelbröst – så kallröker du fågelbröst med Smokepins

Att kallröka fågelbröst är ett fint sätt att göra bra pålägg. Det här receptet kan du även använda för att göra andra köttprodukter till gourmetpålägg. I början kan kallrökning verka som en lång och svår process, men när du förstår processen så är den ganska enkel. De olika delmomenten tar inte särskilt lång tid, men du behöver planera lite och ha lite tålamod. Vi lovar att det är värt väntan.

Så här gör du:

 1. Skär bort eventuella senor och skinn från fågelbröstet.
 2. Lägg fileterna på et fat och strö över salt och socker. Cirka 80 g salt och 30 g socker pr kg. Vänd fileterna i blandingen. Du kan använda antingen vanligt bordssalt eller nitritsalt.
  När du använder nitritsalt behåller fågelbröstet mycket av sin ursprungliga färg. Alla typer av socker funkar och valet av sockertyp beror på önskad smak. Prova dig fram.
 3. Köttet ska nu saltas in på en sval plats i fyra til sex timmar, beroende på storlek.
 4. Därefter sköljer du av överflödigt salt och socker, och torkar av köttet ordentligt med hushållspapper eller en ren kökshandduk.
 5. Nu ska köttet lufttorka ordentligt innan rökning. Låt det torka på ett svalt ställe i minst 24 timmar. Ju torrare produkt desto bättre absorberar den rök.
 6. När köttet är torrt är den redo att rökas. Häng eller lägg det i rökbehållaren och tänd på en Smokepin. Sätt den i ställningen i botten på en eldfast yta. Det är viktigt med ett minimiavstånd på 15 cm till köttet. När din första Smokepin brunnit ut ersätter du den med en ny.
 7. Kallrök köttet i 6–8 timmar beroende på storlek.
 8. När köttet är färdigrökt ska den mogna i minst 48 timmar, så att röken fördelas i produkten och köttet får tid att bli mört.
 9. Nu är köttet klart att äta. Hitta mer inspiration till hur du kan använda fkaldrøkt fågelbröst på: smokepins.se/category/recept/

Med ovan recept är fågelbröstet torrsaltad. Många väljer även att salta med saltlag. Det tar lite längre tid, men du får ofta ett jämnare resultat. I saltlagen kan du även lägga till olika kryddor om du vill. Om du tillsätter kryddor, kom ihåg att koka lagen först, så att laken tar smak av kryddorna.

Detta recept är en guide för att komma i gång, men prova gärna att experimentera med det. Till exempel mer eller mindre salt och socker. Då hittar du garanterat det recept som passar just dig bäst.

Tips 1 : Du kan sätta extra smak på köttet genom att tillsätta lite konjak eller whiskey. Ta några matskedar och fördela tillsammans med salt och socker.

Tips 2 : Soja kan tillsättas som en del av saltningsprocessen, det fungerar särskilt bra med ankbröst.

Ha så kul med ditt nästa kallrökningsprojekt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *