Kallrökt innerfilé – så kallröker du innerfilé med Smokepins

Kallrökt innerfilé – så kallröker du innerfilé med Smokepins

Kallrökt innerfilé er ganska enkelt at göra själv med Smokepins. Det här receptet kan du även använda för att göra andra köttprodukter till gourmetpålägg. I början kan kallrökning verka som en lång och svår process, men när du förstår processen så är den ganska enkel. De olika delmomenten tar inte särskilt lång tid, men du behöver planera lite och ha lite tålamod. Vi lovar att det är värt väntan.

Så här gör du:

 1. Skär bort eventuella senor från innerfilén.
 2. Lägg innerfilén på att fat och strö över salt och socker. Cirka 80 g salt och 30 g socker. Den mängden räcker till en innerfilé på cirka 500 g – 1 kg. Du kan använda antingen vanligt bordssalt eller nitritsalt. När du använder nitritsalt behåller innerfilén sin ursprungliga färg. Alla typer av socker funkar och valet av sockertyp beror på önskad smak. Prova dig fram.
 3. När salt och socker är fördelat, gnid in det ordentligt i köttet.
 4. Tips: Du kan sätta extra smak på filén genom att tillsätta lite konjak. Ta några matskedar och fördela tillsammans med salt och socker.
 5. Innerfilén ska nu saltas in på en sval plats i sex timmar.
 6. Därefter sköljer du av överflödigt salt och socker, och torkar av köttet ordentligt med hushållspapper eller en ren kökshandduk.
 7. Nu ska innerfilén lufttorka ordentligt innan rökning. Låt köttet torka på ett svalt ställe i minst 24 timmar. Ju torrare produkt desto bättre absorberar den rök.
 8. När filén är torr är den redo att rökas. Häng eller lägg innerfilén i rökbehållaren och tänd på en Smokepin. Sätt den i ställningen i botten på en eldfast yta. Det är viktigt med ett minimiavstånd på 15 cm till köttet. När din första Smokepin brunnit ut ersätter du den med en ny.
 9. Kallrök köttet i 6–8 timmar beroende på storlek.
 10. När filén är färdigrökt ska den mogna i minst 48 timmar, så att röken fördelas i produkten och köttet får tid att bli mört.
 11. Nu är köttet klart att äta. Hitta mer inspiration till hur du kan använda innerfilé på: https://smokepins.se/category/recept/

Med ovan recept är innerfilén torrsaltad. Många väljer även att salta med saltlag. Det tar lite längre tid, men du får ofta ett jämnare resultat. I saltlagen kan du även lägga till olika kryddor om du vill. Om du tillsätter kryddor, kom ihåg att koka lagen först, så att eventuella orenheter från kryddorna desinficeras.

Detta recept är en guide för att komma i gång, men prova gärna att experimentera med det. Till exempel mer eller mindre salt och socker, whisky i stället för konjak och så vidare. Då hittar du garanterat det recept som passar just dig bäst för dit eget recept på kallrökt innerfilé.

Kaldröka själv


Om du inte har något at röka i, så hittar du en video här som visar hur du gör en kallrökningsugn av en kartonglåda.
Du hittar naturligtvis båda rökugn,smokepins, krokar och annat i vår nätbutik

Ha så kul med ditt nästa kallrökningsprojekt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *