Kallrökt julbacon

Kallrökt julbacon

Julen står runt hörnet, och hösten, innan frosten kommer, är en av de bästa tiderna för att kallröka. Du kan enkelt hänga dina produkter utomhus för att torka och mogna när temperaturen är låg.

Ingredienser:

  • 1 kg fläsksida
  • 20 hela nejlikor
  • 100 g salt, eller nitritsalt
  • 20 g lönnsirap, eller mörk sirap

Framgångsrecept:

  1. Ha lite av saltet i botten av en tallrik som är stor nog att rymma fläsksidan.
  2. Lägg sedan fläsksidan på tallriken och fördela sirapen på svärsidan – massera in den väl i köttet.
  3. Tillsätt resten av saltet och se till att köttet är ordentligt saltat på alla sidor.
  4. Stick in nejlikorna i skåran.
  5. Sätt fläsksidan i kylskåpet och låt den salta i 20 timmar.
  6. Skölj av överflödigt salt och torka torrt med hushållspapper eller en ren kökshandduk.
  7. Häng därefter upp den för torkning i 2 dagar. Eventuellt kan du låta den stå i en torr, ren form i kylskåpet och vända den då och då.
  8. När köttet är torrt och fint är det redo för rökning. Du ska röka det i ca 10–12 timmar.
  9. När steken är färdigrökt behöver den bara mogna. Helst i 10–12 dagar. Ju längre mognadstid, desto jämnare och godare smak. Det går alltså utmärkt att börja redan i slutet av november/början av december för att ha julbaconet färdigt till jul.

Kallrökt julbacon

2 tankar om “Kallrökt julbacon

  1. Johann says:

    Hej,
    Hur gör man om man ska varmröka i teleskopröken ?
    Jag fick med spån och en plåt.
    Med vänlig hälsning,
    Johann

    • coburywp says:

      Hej Johan

      Lägg glödande kol i lådan. Slå in spånen i aluminiumfolie och stick hål i folien. Lägg paketet med spån ( börja med 100 g) spån ovanpå kolet och skjut in lådan. Det är lite olika hur mycket kol och spån som används, också beroende på hvad som skal rökas. Hög temperatur ger kortare röktid, men jag tycker at det blir bättre om det rökas länge på lite lägra värme. Rekommenderar at använda ungefär 6-7 kolbriketter. Det går inget om det inte röker längre, och bara får svag värme i längre tid utan rök til det är färdigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *