Kallrökt torsk på potatisbädd med fräsch sallad

Kallrökt torsk på potatisbädd med fräsch sallad

Kallrökt torsk kan användas som den är som skivskuren pålägg på samma sätt som kallrökt lax, kokas eller klargöras i ugn. Det är en fantastisk fisk til kallrökning, men rigtig många vet inte detta.

Den varma kallrökta torsken doftar fantastiskt! Tillsammans med den krämiga potatisbädden och den fräscha salladen kan du se fram emot en härlig smakupplevelse.

4 portioner.
Tid: 40 min

Ingredienser:

  • 0,5 kg potatis
  • 2 lökar
  • ½ äpple
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 dl mjölk eller grädde
  • 1 litet knippe färsk persilja
  • Citronsaft
  • Vinbär eller andra färska syrliga bär
  • 200 g kallrökt torsk utan skinn
  • Romansallad
  • Vattenmelon
  • 1 msk vinäger
  • ½ msk olivolja
  • Eventuellt fetaost eller pumpakärnor

Framgångsrecept:

  1. Skölj potatisen och skala den om det behövs. Dela dem i fjärdedelar.
  2. Lägg potatisen i en kastrull med vatten och låt koka upp. Tänk på att de ska in i ugnen sen, så de behöver inte vara färdigkokta.
  3. Skär under tiden löken i halva ringar och finhacka vitlöken.
  4. Fräs lök och vitlök i en panna med lite salt och peppar.
  5. När potatisen är kokt lägger du den i en ugnsfast form och lägger lök och vitlök ovanpå.
  6. Tärna äpplet och lägg uppepå potatis, lök och vitlök.
  7. Grovhacka hälften av persiljan och strö över formen. Häll därefter i mjölk eller grädde.
  8. Lägg tjocka skivor (2 cm) kallrökt torsk ovanpå allt och värm formen i ugn ca 15 minuter i 170 grader.
  9. När du plockat ut formen adderar du vinbären (eller andra syrliga bär).

Framgångsrecept – fräsch sallad:

  1. Skölj salladen väl och skär den i grova bitar. Lägg på ett fat.
  2. Tärna vattenmelonen, låt bitarna vara ungefär 1,5 cm x 1,5 cm.
  3. Vispa en vinägrett av vinäger och olivolja, smaka av med salt och peppar. Häll över salladen.
  4. Krydda den enkla salladen med smulad fetaost eller rostade pumpakärnor. Eller både och.

Tips och trix

Om du kokar potatisen dagen innan tar rätten bara 20 minuter att göra.

Servera rätten med din favoritsallad.

I stället för kallrökt torsk kan du använda hälleflundra eller annan kallrökt vit fisk.

Kallrökt torsk är ett fantastiskt pålägg i sig själv, utan att den steks eller kokas. Detta är ett lite annorlunda men gott sätt att tillaga kallrökt fisk.

Om du inte har provat at kallröka själv med smokpins, kan du se hur du gör i denna videoen

Smokepins til kallrökning hittar du här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *