Kallrökta grönsaker – så kallröker du grönsaker med Smokepins

Kallrökta grönsaker – så kallröker du grönsaker med Smokepins

Det är inte bara kött och fisk du kan kallröka. Att kallröka grönsaker har med tiden blivit allt mer populärt. Detta ger nya kulinariska möjligheter till dig som gillar att experimentera eller som bara vill testa något nytt.

Behöver du inspiration i det gröna köket? Läs vidare.
Var uppmärksam på att grönsaker som innehåller mycket vatten, till exempel aubergine, gurka och tomat, mister sin saftighet på grund av saltningen. Det lättaste är att börja med att röka rotfrukter, selleri, majskolvar och liknande som innehåller mindre vatten.

Så här gör du:

  1. Rengör dina produkter och ta bort eventuell blast. För grönsaker som är större än majskolvar (till exempel selleri), stick hål i skalet så att saltlagen lättare kan tränga in.
  2. Gör en lag med ca. 10 % salt (100 g alt/1 l vatten). Det ska vara tillräckligt så att alla dina grönsaker kan täckas.
  3. Lägg alla grönsaker i saltlag i en skål eller behållare. Lägg gärna en tallrik ovanpå grönsakerna så att de kommer ner i lagen ordentligt.
  4. Låt grönsakerna ligga i lagen i fem timmar. Stora grönsaker som selleri kan du låta ligga i cirka 12 timmar.
  5. När grönsakerna är saltade torkar du av dem med hushållspapper eller en ren kökshandduk. Knyt upp grönsakerna på ett snöre och häng upp dem i rökugnen (eventuellt på Smokepins rökstativ).
  6. Tänd på en Smokepin, blås ut lågan och placera den längst ner i rökbehållaren på en eldfast botten. När din första Smokepin har brunnit ut, byt ut den mot en ny. Så fortsätter du tills grönsakerna är rökta.
  7. Röktiden är cirka fem timmar för mindre grönsaker, och cirka sju timmar för större (till exempel rotselleri).
  8. När grönsakerna är rökta är de klara att äta, men låt dem stå i kylskåpet i 24 timmar, så att smaken hinner utvecklas ordentligt.

Här hittar du mer inspiration och fler recept med kallrökta grönsaker: https://smokepins.se/category/recept/

Tips: Du kan även använda soja som salktlag. Det är extra gott när du gör vegansk korv av morötter. Det ger ett bra djup i smaken och funkar väldigt bra.

Att experimentera gör dig till specialist :-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *