– Smokepins historia –

Ole Gravrok

Jag heter Ole Gravrok. Jag är en norrman bosatt i Danmark, och en passionerad flugfiskare. Varje sommar åker jag på fiskeresor i Nord-Norge, till området Narvik/Harstad/Kiruna, på jakt efter öring.

Utöver detta fiskar jag också i Danmark, både i floden, vid kusten och put and take. Tack vare min passion har jag ofta mer fisk i frysen än jag kan äta. Och med tiden har jag blivit less på mina egna recept.

Upptäck Smokepins

Det är svårt att tröttna på kallrökt fisk

För några år sedan bestämde jag mig därför för att bygga ett rökhus, och kallröka fisken för smakens skull.

Efter lite sökningar på nätet hittade jag en dansk uppfinnare vid namn Henriksen. Han hävdade att man kunde röka var som helst med hans rökcylindrar. Han påstod också att det bara tog 3-4 timmar att kallröka 4-5 kg fisk.

Jag tänkte först att det var skitsnack. Från min uppväxt i Nord-Norge visste jag att kallrökning tar 24-26 timmar, med både långt kylrör, ventilation, ugn till att bränna och så vidare. Så gjorde man det i alla fall i området där min farfars gård låg.

Jag tänkte ändå att jag måste testa innan jag börjar bygga mitt eget rökhus. Så jag tog chansen att bli sittande med skägget i brevlådan.

Se hela utbudet av Smokepins

En felfri metod

Jag köpte 30 av Henriksens rökcylindrar, och till min glädje fungerade det varje gång. Ja, jag tyckte att dessa rökcylindrar var den största uppfinningen sedan hjulet.

Cylindrarna åkte med på mina vildmarksresor i Norge; nu kunde jag kallröka fisk medan jag var på resa. Rökcylindrar, plastsäck och salt var allt jag behövde ha med, och under åren som kom kallrökte jag 40-50 kg öring och lax. Metoden var felfri, oavsett om jag var i fjällen eller hemma.

Såhär funkar Smokepins

Det hemliga receptet

När jag använt upp mina cylindrar ringde jag till Henriksen för att beställa fler. Han berättade då att han stoppat produktionen, och lade till: ”men du kan göra dem själv”. Han gav mig receptet och glad och nöjd började jag att följa instruktionerna. Men det fungerade inte alls. Efter ett par månader gav jag upp och ringde Henriksen för att be om hjälp med produktionsprocessen. Tyvärr hade han dött under tiden, så jag var tvungen att återvända till skrivbordet och försöka lösa problemet.

Instruktioner

Nyutvecklade Smokepins®

Till slut hittade jag ett sätt för att producera något som gjorde jobbet. Utseendemässigt liknade det mest abstrakt konst, men det fyllde mina behov.

Metoden utvecklades över tid och nu är produkten Smokepins® på marknaden. Därmed kan alla få samma aha-upplevelse som jag fick efter min första leverans från Henriksen.

Recept
Om Smokepins 3

Smokepins fram till nu

Jag presenterade Smokepins för första gången på Foldvikmarknaden i Nord-Norge 2017. Förpackningen och designen var inget att skriva hem om, men till min stora förvåning var juryn eniga om att Smokepins skulle få pris för bästa produkt. Det gav mersmak.

2018 anmälde jag mig därför till ”Løvens hule” (i Sverige: ”Draknästet”), ett danskt TV-program där entreprenörer presenterar uppfinningar och idéer för kända affärsmän. Målet är att få dem att investera så att entreprenören kan ta idéen vidare. Av 800 sökande blir 30-40 entreprenörer utvalda varje säsong, så nålsögat är trångt. Jag hade tur – och kanske en del skicklighet – och avsnittet jag var med i visades på TV januari 2019. Tyvärr var ingen villig att investera, men intresset exploderade. Telefonen ringde konstant i fyra dygn. Fler än 60 investerare, återförsäljare och privatkunder hörde av sig. Danmarks Radio upplevde också en telefonstorm och efter en dialog med dem blev jag tillbakabjuden till programmet till något de kallade ”Second Chance”. Inte heller den här gången blev det någon investering, men nu var produkten ganska välkänd i Danmark.

Efter detta har Smokepins varit i final i innovationtävlingen av Sailing Group, Danmarks överlägset största dagligvarukedja. Smokepins visades också i TV2-programmet ”Go’Morgen Danmark” och har efter hand kommit ut till återförsäljare i hela Danmark. Redan från början var avsikten att lansera Smokepins i mitt eget hemland Norge, och även det är nu gjort. Så nu öppnar vi äntligen dörrarna även för Sverige.

Senaste nytt

– Vår historia –

Ole Gravrok

Jag heter Ole Gravrok. Jag är en norrman bosatt i Danmark, och en passionerad flugfiskare. Varje sommar åker jag på fiskeresor i Nord-Norge, till området Narvik/Harstad/Kiruna, på jakt efter öring.

Utöver detta fiskar jag också i Danmark, både i floden, vid kusten och put and take. Tack vare min passion har jag ofta mer fisk i frysen än jag kan äta. Och med tiden har jag blivit less på mina egna recept.

Upptäck Smokepins

Det är svårt att tröttna på kallrökt fisk

För några år sedan bestämde jag mig därför för att bygga ett rökhus, och kallröka fisken för smakens skull.

Efter lite sökningar på nätet hittade jag en dansk uppfinnare vid namn Henriksen. Han hävdade att man kunde röka var som helst med hans rökcylindrar. Han påstod också att det bara tog 3-4 timmar att kallröka 4-5 kg fisk.

Jag tänkte först att det var skitsnack. Från min uppväxt i Nord-Norge visste jag att kallrökning tar 24-26 timmar, med både långt kylrör, ventilation, ugn till att bränna och så vidare. Så gjorde man det i alla fall i området där min farfars gård låg.

Jag tänkte ändå att jag måste testa innan jag börjar bygga mitt eget rökhus. Så jag tog chansen att bli sittande med skägget i brevlådan.

Se hela utbudet

En felfri metod

Jag köpte 30 av Henriksens rökcylindrar, och till min glädje fungerade det varje gång. Ja, jag tyckte att dessa rökcylindrar var den största uppfinningen sedan hjulet.

Cylindrarna åkte med på mina vildmarksresor i Norge; nu kunde jag kallröka fisk medan jag var på resa. Rökcylindrar, plastsäck och salt var allt jag behövde ha med, och under åren som kom kallrökte jag 40-50 kg öring och lax. Metoden var felfri, oavsett om jag var i fjällen eller hemma.

Såhär funkar Smokepins

Det hemliga receptet

När jag använt upp mina cylindrar ringde jag till Henriksen för att beställa fler. Han berättade då att han stoppat produktionen, och lade till: ”men du kan göra dem själv”. Han gav mig receptet och glad och nöjd började jag att följa instruktionerna. Men det fungerade inte alls. Efter ett par månader gav jag upp och ringde Henriksen för att be om hjälp med produktionsprocessen. Tyvärr hade han dött under tiden, så jag var tvungen att återvända till skrivbordet och försöka lösa problemet.

Instruktioner
Om Smokepins 3

Nyutvecklade Smokepins®

Till slut hittade jag ett sätt för att producera något som gjorde jobbet. Utseendemässigt liknade det mest abstrakt konst, men det fyllde mina behov.

Metoden utvecklades över tid och nu är produkten Smokepins® på marknaden. Därmed kan alla få samma aha-upplevelse som jag fick efter min första leverans från Henriksen.

Recept

Smokepins fram till nu

Jag presenterade Smokepins för första gången på Foldvikmarknaden i Nord-Norge 2017. Förpackningen och designen var inget att skriva hem om, men till min stora förvåning var juryn eniga om att Smokepins skulle få pris för bästa produkt. Det gav mersmak.

2018 anmälde jag mig därför till ”Løvens hule” (i Sverige: ”Draknästet”), ett danskt TV-program där entreprenörer presenterar uppfinningar och idéer för kända affärsmän. Målet är att få dem att investera så att entreprenören kan ta idéen vidare. Av 800 sökande blir 30-40 entreprenörer utvalda varje säsong, så nålsögat är trångt. Jag hade tur – och kanske en del skicklighet – och avsnittet jag var med i visades på TV januari 2019. Tyvärr var ingen villig att investera, men intresset exploderade. Telefonen ringde konstant i fyra dygn. Fler än 60 investerare, återförsäljare och privatkunder hörde av sig. Danmarks Radio upplevde också en telefonstorm och efter en dialog med dem blev jag tillbakabjuden till programmet till något de kallade ”Second Chance”. Inte heller den här gången blev det någon investering, men nu var produkten ganska välkänd i Danmark.

Efter detta har Smokepins varit i final i innovationtävlingen av Sailing Group, Danmarks överlägset största dagligvarukedja. Smokepins visades också i TV2-programmet ”Go’Morgen Danmark” och har efter hand kommit ut till återförsäljare i hela Danmark. Redan från början var avsikten att lansera Smokepins i mitt eget hemland Norge, och även det är nu gjort. Så nu öppnar vi äntligen dörrarna även för Sverige.

Senaste nytt