Risotto med kallrökt fläskfilé

Risotto med kallrökt fläskfilé

En enkel risotto med en twist där kallrökt fläskfilé kommer till sin rätt. En middag som gör hela familjen glad.

4 portioner.
Tid: 30 min.

Ingredienser:

  • 400 g risottoris, alternativt grötris
  • 2 msk olivolja
  • 1,5 liter buljong (2 buljongtärningar)
  • 1 stor lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1,5 dl vitt vin
  • 1 halv broccoli
  • 1 äpple
  • 250 g kallrökt fläskfilé
  • 50 g riven parmesan
  • 1 handfull basilikablad
  • Eventuell vårlök till garnering

Framgångsrecept:

  1. Skölj broccolin, tärna stammen och dela buketterna i 2 (är de väldigt stora, dela dem i 4).
  2. Hacka lök och vitlök fint och fräs i olivolja i en stor panna på medelhög värme, tills de är gyllene.
  3. Tillsätt broccolitärningarna, vänta med buketterna.
  4. Häll i riset och låt det dra en kort stund i den resterande oljan i ca. 2 min.
  5. Tillsätt vitt vin.
  6. När alkoholen dunstat, tillsätt lite av buljongen. Det är viktigt att riset alltid har vätska att suga åt sig, men för att få en krämig risotto ska du tillsätta buljongen lite åt gången.
  7. Skär äpplet i fina tärningar och tillsätt dem tillsammans med broccolibuketterna. Rör om ofta.
  8. När riset börjar bli klart lägger du i fläskfilén i önskade bitar. Lägg även i parmesanosten.
  9. Smaka av risotton med salt och peppar och blanda i basilikan.
  10. Garnera rätten med några basilikablad eller hackad vårlök.

Tips och trix

Du kan enkelt byta ut fläskfilén mot andra typer av kallrökta varor. Till exempel kallrökt ankbröst.

Om du inte får tag i broccoli kan du använda surkål eller grönkål.

För att göra rätten riktigt smarrig kan du köpa en lyxigare buljong (eller göra den själv) och en riktigt god parmesan.

Om du inte har kallrökt med smokepins hittar du en video här som visar hur du gör

Du hittar smokepins i många olika träslag och alt du behöver i våran nätbutik I alla paket med smokepins finns även standard kallrökningsrecept på fisk, kött, ost, grönsaker. Smokepins är en transportabel kallrökningsmetod. Om du kallröker i papplåda, klotgrill, rökhus eller annat, så får du samma resultat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *