Röka ost – så kallröker du ost med Smokepins

Kallrökt ost – så kallröker du ost med Smokepins

Att röka ost är otroligt lätt. Här behöver du inte salta och torka produkterna i förväg. Däremot får du nya smakupplevelser när de olika ostarna kombineras med röksmak.

Så här gör du när du skal röka ost:

  1. Packa upp ostarna och knyt ett snöre runtom så att de kan hänga säkert. Det kan vara lite knepigt att knyta ett snöre runt en brie på grund av formen.
    Om du röker i en rökbehållare, där ostarna kan ligga i stället för att hänga, ska du vara uppmärksam på att vända på osten efter halva tiden, för att säkra en jämn rökning.
  2. Häng upp/lägg ostarna i rökbehållaren.
    Tänd på en Smokepin och sätt in den i rökbehållaren på ett eldfast underlag. När den brunnit ut ersätter du den med en ny.
  3. Röktiden är cirka sju timmar beroende på storlek och önskad smak.
  4. När osten är rökt är den färdig att äta, men det skadar inte att låta den mogna i 24 timmar.

Du kan använda kallrökt ost på oändligt många sätt. I paj, som pålägg, på pizza och så vidare. Du hittar inspiration och recept här: https://smokepins.se/inspiration/

Det går även att röka färskost eller gräddfil. Då lägger du färskosten eller gräddfilen i en skål eller i ett fat överst i rökbehållaren. Var uppmärksam på att ju högre fettprocent, desto fortare tar den till sig röksmak. Kom ihåg att du kan röka olika typer av produkter samtidigt, eftersom de inte tar smak av varandra när du kallröker. Hårdost kan du enkelt frysa in och använda senare.

Lycka till med ditt nästa kallrökningsprojekt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *