Så gör du en kallröksugn

Om Smokepins 3

Om du inte äger en rökugn/rökhus kan du enkelt göra en själv. Du kan också köpa ett startpaket till ett bra pris här.

Här hittar du några exempel på vad du annars kan använda:

Klotgrill

En helt vanlig klotgrill passar bra som rökugn.

  • Grillen bör ha en diameter på 58 cm eller mer.
  • Placera en Smokepin i botten och se till att draget i grillen är minimalt.
  • Bara en liten öppning för luft i botten och för rök upptill.

Kartong

  • Placera en Smokepin på ett brandsäkert underlag i botten av kartongen.
  • Stick pinnar tvärs igenom kartongen i överkant och häng dina råvaror från pinnarna. Ju högre upp de hänger, desto bättre.
  • Kartongen ska vara så tät att den kan hålla inne röken. En liten öppning för luft i botten och ett litet hål för rök i toppen.
  • Du kan även använda en 140 l säck och sätta över kartongen för att lättare kontrollera luftintag och rökutsläpp.

Stativ med påse

Ett stativ med en påse på minst 100 liter över har visat sig fungera väldigt bra som rökugn. Jag använder nästan alltid denna metod själv, och resultatet är oklanderligt. Syftet med påsen är att hålla röken på plats. Det blir inte brandfarligt eftersom temperaturen inne i påsen bara stiger några grader tack vare Smokepins minimala brännvidd. Nu kan du köpa ett stativ som mitt. Du hittar det här: Smokepins startpaket.

Undvik alltid gasolgrill

Undvik alltid gasolgrill. Det kommer in för mycket luft i dem, varför din Smokepin kommer att brinna för fort.

Har du en bättre idé? Känner du till ett helt fantastiskt sätt att göra en rökugn på? Hör gärna av dig! Förhoppningsvis får jag också tillåtelse att dela din idé och din bild på den här sidan – till glädje för många andra.

4 tankar om “Så gör du en kallröksugn

    • coburywp says:

      Hei Marco
      Det går tyvärr inte. Aburök är för liten och kan endast användas til varmrökning.

    • coburywp says:

      Hej Anders.
      Är lițe osäker på om det kommer tillräckligt med syra inn til at Smokepins (som skal stå i botten på denna grill) glöder. Om det kommer nog syra inn, så tror jag at utsläpp av rök skal göras mindre. Skorstenen ser ut som at den släpper för mycket rök ut. Röken blir då inte så koncentrerat at du kan få dom korta röktider. Kom i håg inte at lägga rökvaror direkt över den glödande Smokepins.
      VH
      Ole

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *