Smokepins – kallrökning på det enkla sättet

Smokepins är enkelt, hållbart och tryggt. Du sparar pengar och bidrar till att förhindra matsvinn.

Dessutom kan du ta med Smokepins på fjällturer, båtturer och andra naturäventyr och konservera din fångst på plats. Tänk dig att komma hem med färdig kallrökt fisk. Allt du behöver är en säck på 100 liter, lagom mängd salt/socker och dina Smokepins. Smokepins är alltså världens enda bärbara kallrökningsmetod.

När du använder Smokepins produceras en väldigt liten mängd rök, som efter hand koncentreras i rökhuset. Det är så pass lite rök som kommer ut att du inte stör någon om du till exempel vill kallröka på balkongen. Nu har alltså även människor som bor i lägenhet möjlighet att ha sitt eget lilla mini-rökeri utan att det stör någon.

Smokepins – kallrökning på det enkla sättet

Smokepins är enkelt, hållbart och tryggt. Du sparar pengar och bidrar till att förhindra matsvinn.

Dessutom kan du ta med Smokepins på fjällturer, båtturer och andra naturäventyr och konservera din fångst på plats. Tänk dig att komma hem med färdig kallrökt fisk. Allt du behöver är en säck på 100 liter, lagom mängd salt/socker och dina Smokepins. Smokepins är alltså världens enda bärbara kallrökningsmetod.

När du använder Smokepins produceras en väldigt liten mängd rök, som efter hand koncentreras i rökhuset. Det är så pass lite rök som kommer ut att du inte stör någon om du till exempel vill kallröka på balkongen. Nu har alltså även människor som bor i lägenhet möjlighet att ha sitt eget lilla mini-rökeri utan att det stör någon.

Utbudet av Smokepins

Tillbehör till Smokepins

Fördelarna med Smokepins

– Varför Smokepins? –

– Varför Smokepins? –

– FAQ –

Våra vanligaste frågor och svar.

Kallrökning är en metod för att konservera och tillaga och har en lång tradition i Sverige. I dag använder man mest kallrökning för att göra delikatessprodukter, och smaken är mycket eftertraktad. Du känner nog igen den och har smakat den någon gång. Den som kallröker själv kan sätta sin egen prägel på slutprodukten. Med Smokepins kan du göra mat som är både bättre och billigare än den du köper i affären. Det är enkelt och det enda du behöver är lite tålamod..

När du tar en färsk produkt och saltar, torkar, röker och låter mogna får du följande resultat:

Metoden tillför antioxidanter.

Längre hållbarhet och mindre matsvinn.

Perfekt till en lättare middag tillsammans med tunnbröd, äggröra, sallad, potatissallad och melon. Eller bara som ett lyxigt pålägg till smörgåsen.

1. Du kan ta med dem och använda dem var du vill.

2. Du behöver varken köpa rökhus, rökugn eller annan utrustning.

3. Enkla att använda.

4. Du får smarriga recept med i paketet.

5. Miljövänliga och 100 % naturliga.

6. Gör det enkelt att röka större mängder. Du slipper matsvinn och sparar pengar.

Ofta måste du betala 3-4 gånger mer för en kallrökt vara än för samma vara färsk eller fryst.

Därför kan du spara mycket pengar när du kallröker själv med Smokepins. Om du till exempel röker 1 kg lax och 2 kg bacon i samma rökning har du sparat minst 500 kronor jämfört med vad du fått betala i butik för samma kvalitet.

1. Tänd din Smokepin i änden med den största öppningen.

2. När den har fått brinna lite blåser du ut lågan. Blås lätt på glöden så att hela ringen glöder.

3. Sätt din Smokepin på den medföljande stålhållaren, med den glödande änden uppåt.

4. Placera din glödande Smokepin på en brandsäker yta längst ner i röhuset.

5. Du måste ha minmalt drag i rökhuset. En liten öppning i botten för luft in och en liten öppning upptill så att det kan komma ut lite rök.

6. När din första Smokepin har brunnit ut (efter cirka 1 timme och 25 minuter) byter du ut den mot nästa.

En Smokepin brinner i cirka 1 timme och 25 minuter, beroende på förhållandena. Om det blåser mycket, eller är för mycket lufttillförsel brinner den snabbare.

Du kan kallröka nästan när du vill med några reservationer:

Det går inte att kallröka om det är frost.

När du kallröker får inte temperaturen i rökbehållaren överstiga 25 grader. Soliga dagar ska rökbehållaren därför stå i skuggan. En Smokepin ger en temperaturökning på cirka 1-7 grader beroende på förhållandena och rökbehållarens storlek. Du uppnår bäst resultat om luftfuktigheten inte är för hög – undvik därför kallrökning under väldigt regniga dagar.

En bra tumregel är att utomhustemperaturen ska ligga på mellan 4 och 18 grader och att det är lite vind. Klassiskt svenskt väder med andra ord.

Du kan torrsalta eller salta i lag (lake).

När du torrsaltar täcker du råvarorna med grovsalt och eventuellt socker. Saltningen tar från 4-8 timmar upp till en dag beroende på hur stor produkten är.

Ska du salta i lag, gör du en saltlösning genom att lösa salt och socker i vatten. Därefter tillsätter du din råvara. I den här processen kan du, om du vill, koka in kryddor i lagen så att kryddsmaken tränger in i produkten. Det är viktigt att saltlagen är kall innan du börjar själva saltningen. Fördelen med saltlag är att produkten blir jämnt saltad.

Se närmare instruktioner i våra recept på kallrökt lax och bacon.

Här är en tabell du kan använda om du torrsaltar:

Om ytan på produkterna inte är torr innan du kallröker, kommer rökpartiklarna inte kunna tränga in i köttet eller fisken.

En tumregel är att ytan ska vara fingertorr innan produkten är redo för rökning.

Torka produkten med en ren kökshandduk eller hushållspapper (som inte luddar) och låt den lufttorka på ett svalt ställe, till exempel i kylskåpet.

Ju torrare produkt, desto bättre tar den upp röken.

Att låta dina rökta produkter mogna ger en betydligt bättre smakupplevelse.

  • Vätskan i produkterna dunstar av och röksyran tränger vidare in i råvaran. Detta ger gradvis den karakteristiska rökiga smaken.
  • I mognadsprocessen fördelas röksyran i hela produkten.
  • Vi rekommenderar att du inte äter köttet eller fisken direkt från rökugnen, även om det inte är farligt.
  • Rökta produkter kan bara mogna om vätskan i dem får avdunsta efter rökning. Undvik därför att täcka över eller förpacka dem under processen.
  • Lägg eller häng produkterna på en torr och sval plats och se till att flugor eller andra insekter inte kan komma in.
  • Ett tecken på att dina rökprodukter är färdiga är att de har blivit ”stela” vartefter vätskan har avdunstat.
  • Tänk på att det kan lukta väldigt mycket rök där du lägger dina produkter för att mogna, så se till att vädra ordentligt.

Om du önskar starkare röksmak eller om du röker större råvaror, använd flera Smokepins. Du använder fortfarande en åt gången men låter råvarorna röka längre. Det går bra att låta råvarorna hänga en stund och röka vidare senare.

Du kan använda en klotgrill till exempel. Många har en sån stående på tomten och då blir det extra lätt att komma igång med rökningen direkt. Om du använder klotgrill, se till inga råvaror hänger direkt ovanför din Smokepin. Då kommer nämligen just den delen av råvaran bli varmrökt.

Du kan också hänga upp dina råvaror i ett specialdesignat stativ med en påse över.

Men det finns fler möjligheter, allt från stora kartonger, tunnor, gamla skåp och så vidare. Det du ska tänka på när du använder Smokepins är att rökhuset ska koncentrera röken så mycket som möjligt. Men samtidigt släppa in tillräckligt med syre så att glöden inte slocknar. Själva rökhuset blir inte särskilt varmt så dina råvaror kommer inte att ta smak av materialet.

Du kan inte använda gasolgrill eftersom den släpper ut för mycket syre. Då brinner dina Smokepins för snabbt och röken kan inte koncentreras tillräckligt för att du ska kunna röka på kort tid.

Om Smokepins brinner ut innan den har brunnit ner kan du tända den igen.

Ta bort bränd aska innan du tänder, eller tänd den på motsatt sida.

Det kan finnas olika orsaker till att detta har hänt.

1. För lite drag (det måste finnas något luftflöde i rökugnen för att glöden ska brinna).

2. Att det inte finns någon luft mellan Smokepin och ytan som din hållare står på.

Det är viktigt att luft kan komma upp genom röret på Smokepin och att den står vertikalt. Aska och lös spån från kan falla ner i hålet och blockera tillförseln av luft. I det här fallet försvinner ”skorstenseffekten” och Smokepin kommer att brinna ut innan det brinner ner.

3. Felaktig förvaring.

En Smokepin innehåller så lite vatten att den kommer att absorbera vatten från luften om den ligger i det fria.

Lösning: Värm smokepins på 100 grader i ugnen i 10 minuter. Lägg i påsen dom kom i när de svalnat och stäng den.

4. Att det är minusgrader.

Lösning: Vänta tills det blir varmare – minimum plusgrader.

5. Glöden från början har varit för liten.

Vissa träslag kräver mer luft och lite större startglöd för att brinna ner helt. Lösningen är att andas lite extra på glöden, innan det tillsätts rökprodukterna.

Dessutom kan lufttillförsel och drag i ugnen ökas.

6. Kallrökning i fuktigt väder.

Smokepins absorberar vatten från luften och brinner därför inte lika bra i fuktigt väder som i torrt väder.

Lösning: Vänta tills vädret är mindre fuktigt eller få ett större drag kvar i ugnen och rök lite längre.

Socker används i saltningsprocessen för smakens skull. Samtidigt hjälper det också till att konservera, men har inte lika god konserveringsförmåga som salt. Hållbarheten för en produkt där mycket socker har använts i saltningsprocessen blir lite kortare än om man bara använt salt, men de flesta kommer nog säga att det smakar bättre.

Med tiden kan du anpassa hur mycket socker du använder i kombination med salt, så att produkten får den smak du önskar.

Många andra sockerarter än vanligt raffinerat socker kan också användas. Vi kan särskilt rekommendera att experimentera med farinsocker och lönnsirap. Det ger färg och nya smaknyanser.

I princip kan du använda påsen så länge den är tät. Med tiden blir påsen klibbig och det blir lätta hål i den. Därför byts den ut vid behov.

Våra recept är baserade på at grovt salt används. Fint salt har flera små korn. Detta ger en större kontaktyta mellan produkt och salt. Av denna anledning kan saltning gå lite snabbare när du använder fint salt istället för grovt salt.

– Kunder om Smokepins –

”Använder Smokepins varje vecka i vår catering-/take away-butik Gastronetten i Roskilde. Vi har alltid varit kända för vår varmrökta lax, men nu har vi även börjat med kallrökt lax, sedan jag stiftade bekantskap med Smokepins. Det har varit en stor succé. Jag kan varmt rekommendera Smokepins till andra restauranger som vill ha en unik produkt och kallröka sina egna varor. Superbra kundservice och snabb leverans.”

Christian Nørgaard Zwicky

”Jag har fått min första låda med pinnar och ser fram emot att prova att röka bacon. Det har jag aldrig provat förut, så det klarar jag helt säkert, för att citera Pippi. Jag tycker att hemsidan har riktigt bra information och även inläggen på Facebook. Jag är SÅ redo för hemrökt bacon.”

Anne Damsholt

”Gjorde en sallad med bönor och linser. Dressingen var en creme av bakad och rökt rotselleri blandat med färskost. Yum! Superenkelt med Smokepins.”

Nordisk Tapas

”Det är fantastiskt, jag har köpt och rökt en första omgång. Öring, fläskfilé och lammculotte, vilken smak. Jag är ett fan.”

Charlotte Press

”Riktigt bra instruktioner från Ole, och de är så enkla att följa och resultatet av de kallrökta filéerna är i toppklass.”

Anders-Peter Andersen

”Utmärkt produkt. Jag har precis testat Smokepins för första gången. Jag måste säga att jag är imponerad av röksmaken. Nu behöver bara saltning och torktid finjusteras, så tror jag att den är i skåpet (fel 40). Bästa rekommendationer härifrån.”

Bo Baltzer

”Har kallrökt för första gången och det är helt perfekt, fantastisk smak.”

Henrik Kristensen

”Smokepins är lätt att använda, och instruktionerna är bra. Det bästa är att hemlagad och torrsaltad bacon smakar MYCKET bättre än de tunna stycken som industrin producerar.”

Lokalhistorisk Arkiv for Øster Brønderslev

”Har provat att röka sill och bacon det blev kanon.”

Steen Christian Christensen

”Kallrökt havsöring rökt med Smokepins… Det smakar lite av himlen.”

Marie Dons Christensen

– Recensioner –

”Använder Smokepins varje vecka i vår catering-/take away-butik Gastronetten i Roskilde. Vi har alltid varit kända för vår varmrökta lax, men nu har vi även börjat med kallrökt lax, sedan jag stiftade bekantskap med Smokepins. Det har varit en stor succé. Jag kan varmt rekommendera Smokepins till andra restauranger som vill ha en unik produkt och kallröka sina egna varor. Superbra kundservice och snabb leverans.”

Christian Nørgaard Zwicky

”Riktigt bra instruktioner från Ole, och de är så enkla att följa och resultatet av de kallrökta filéerna är i toppklass.”

Anders-Peter Andersen

”Har kallrökt för första gången och det är helt perfekt, fantastisk smak.”

Henrik Kristensen

”Utmärkt produkt. Jag har precis testat Smokepins för första gången. Jag måste säga att jag är imponerad av röksmaken. Nu behöver bara saltning och torktid finjusteras, så tror jag att den är i skåpet (fel 40). Bästa rekommendationer härifrån.”

Bo Baltzer

”Jag har fått min första låda med pinnar och ser fram emot att prova att röka bacon. Det har jag aldrig provat förut, så det klarar jag helt säkert, för att citera Pippi. Jag tycker att hemsidan har riktigt bra information och även inläggen på Facebook. Jag är SÅ redo för hemrökt bacon.”

Anne Damsholt

– Så kommer du i gång –

Ta dig en stund och sätt dig till rätta. Snart vet du allt du behöver för att kunna kallröka med Smokepins.