Nya tips till din nästa kallrökning

Kallrökning är en bra metod för att tillreda fisk och kött, eller ja, i princip kan du kallröka det mesta.

Dagligvarubutiker har mängder av produkter som går utmärkt att kallröka.

Om du inte får tag i någon av de exklusiva råvarorna (t ex. ren, älg, rådjur, flundra, gås osv.) rekommenderar vi att du testar några av produkterna nedan, som borde vara lättare att få tag på:

Torsk – Familjefavoriten

Kallrökt torsk är en tradition i min familj. Eftersom det är min mammas favorit – och det var hon som lagade mat – var den ständigt återkommande under min uppväxt. Efter rökning och mognad kokades torsken och serverades med äggsmör, och det var sällan man tog bara en portion.

Torsk är lätt att få tag i, och passar dig som vill ha en fisk som smakar mycket utan att ha mycket fett. Den färdigrökta produkten kan du enkelt skära i tunna skivor och använda som pålägg.

Ytterfilé av gris, kamstek – bacon med låg fetthalt

För dig som vill ha mindre fett i ditt bacon och samtidigt få mindre svinn när du gör stek, går det att göra bacon av grisens ytterfilé eller kamstek. Slutprodukten blir engelskt bacon som är standard-bacon i hela Storbritannien. Receptet är detsamma som när du använder fläsksida för att göra bacon.

Kalkon

Kalkonbröst är något som alla kallrökare borde testa! Du kan få tag i det relativt billigt på de flesta stormarknader. Ett kalkonbröst väger cirka 1 kg, försök att få med ett sådant i nästa rökpass. Slutresultatet blir ett fettsnålt pålägg med en karakteristiskt god smak.

Fläskfilé

Om du tittar in i en kallrökningsugn i Danmark lär du med största sannolikhet hitta fläskfilé. Det är en väldigt bra påläggsprodukt som går att variera på många sätt. Testa att använda 25 % farinsocker och 75 % salt/nitritsalt i saltningsprocessen – det ger det lilla extra.

Regnbågsforell

Regnbågsforellen är ofta lika fet som odlad lax. Den stora skillnaden är att det mesta av fettet i en regnbåge sitter i magen och skärs bort när du filear den. Regnbågen ger alltså en slutprodukt som har betydligt mindre fett än odlad lax. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *