Vad är kallrökning?

Vad är kallrökning?

Kallrökning är en uråldrig konserveringsmetod från tiden innan frysen fanns. Skillnaden från varmrökning är att rökningen här sker vid temperaturer under 25 grader. Varmrökning är ett vanligt begrepp för när rökningen sker i temperaturer från 60 grader och uppåt, samtidigt som man tillför rök i ugnen. Med varmrökning kan du äta din mat direkt när den kommer ur rökugnen. Det kan du göra med kallrökt mat också, men här får du den stora kulinariska upplevelsen efter att du låtit den mogna.

När du kallröker bildas ett skyddande lager av rök på och i råvaran. Råvaran blir inte påverkad av värmen, så strukturen ändras inte, den blir alltså inte mör av värmen.

När du ska kallröka saltar du först råvaran med en salt-/sockerlag för att dra ut vätska ur produkten.

Därefter torkar du den så att röken från dina Smokepins kan absorberas på bästa sätt

När den fått röka tillräckligt länge, måste den mogna.

Att du drar ut vätskan ur råvarorna (genom saltning och torkning), tillsammans med röken, ger de färdiga produkterna en väldigt lång hållbarhet och ger dem en väldigt god smak, som du känner igen från kallrökt lax och andra rökta charkuterier. Den långa hållbarheten beror på att bakterier och mikroorganismer inte trivs i en salt miljö utan vätska. Dessutom är de inte särskilt goda vänner med röksyra.

Hur länge de olika råvarorna ska saltas, torkas, rökas och mogna beror på vilken typ av råvara och dina personliga preferenser (hur mycket salt, rök och fasthet i produkten gillar du). Vi har gjort en broschyr, som du kan hitta här, med våra rekommendationer för kallrökning av de vanligaste produkterna, som fisk, fågel, bacon, kött och ost.

Du kan också enkelt kallröka grönsaker.

Kallrökning är ett utmärkt sätt att skapa stora smakupplevelser och mycket intryck i matupplevelsen. Dessutom tillsätts 14 hälsofrämjande antioxidanter i maten som har samma effekt på kroppen som E-vitamin. Var uppmärksam på att detta endast gäller rök från glöd. Rök från öppen låga är direkt hälsofarlig, men det problemet slipper du med Smokepins.

Du hittar mycket mer inspiration på www.smokepins.se/inspiration/

Om du inte har provat Smokepins förut, kan du se en film här om hur du gör
Kom ihåg att njuta!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *